Logo Schoorsteenveegbedrijf Joop van Leeuwen

Gediplomeerd meester schoorsteenveger

 

Musical Giovanni

Toen ik in de beginjaren '90 begon als zelfstandig ondernemer heb ik John Vittali leren kennen; wij waren beiden lid van en actief voor de ASPB, de bond voor schoorsteenvegers.

In die tijd zijn er regiobesturen gecreƫerd bij de ASPB; ik werd benoemd als voorzitter en John als secretaris. Zowel door de kontakten via mijn eigen bedrijf alsmede door de ASPB heb ik veel van hem mogen leren. Hij was een zeer gewaardeerd collega en helaas is hij op 24 september 2002 overleden, en gemis voor velen.

Ik kreeg van hem een manuscript waarin hij verhaalde over de tijd dat zijn grootvader rond 1838 van huis wegliep omdat hij geen schoorstenen wilde vegen in Milaan. Deze Giovanni Vittali moest dit werk doen en hoe dat was, kunt u nalezen in het boek De Levende Bezems van Lisa Tetzner.

John Vitalli beschrijft hoe het was voor zijn grootvader om van Druogno in ongeveer 15 maanden naar Amsterdam te lopen om daar zijn geluk en werk te vinden; hier waren inmiddels ook al meerdere Italiaanse vergers aangekomen.

Met dit manuscript ben ik naar Dirk Jan Warnaar gegaan, een componist, en kon hem interesseren hier een musical over te schrijven.

Deze musical is bestemd voor uitvoering voor de groepen 7 en 8 van de basisschool; de musical is op 13 oktober 2007 uitgevoerd in een cultureel cetrum. Momenteel zijn wij bezig om diverse scholen te benaderen om deze musical in hun lesprogramma op te nemen.

Speciaal voor het 25-jarig bestaan van ons bedrijf zullen wij deze musical nogmaals opvoeren! Klik hier om uw aan te melden en zo op te hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen.